آیت الله اعرافی:

تنوع رشته های قرآنی كشور در دنیا بی نظیر است

تنوع رشته های قرآنی كشور در دنیا بی نظیر است

به گزارش جاویدانی ایسنا/قم مدیر حوزه های علمیه كشور اظهار داشت: امروز در حوزه و دانشگاه، ۵۰ رشته و گرایش قرآنی داریم كه این مسئله در گذشته به هیچ عنوان وجود نداشت و در دنیای اسلام هم در هیچ مركز علمی همچون الازهر مشاهده نمی نماییم.


آیت‎الله علیرضا اعرافی مدیر حوزه‎های علمیه كشور امروز در آیین اختتامیه جشنواره ملی قرآن و عترت دانشگاه جامع علمی كاربردی كشور در جمكران اظهار داشت: بعد از انقلاب اسلامی اقدامات گسترده‎ای در حوزه قرآن در ایران اسلامی رقم خورد و این اقدامات وسیع، از یك سو بطور قطع دارای بركات و آثار ماندگاری در روح و روان جامعه دارد و از یك سوی این اهتمام قرآنی، پاسخی به شبهات وهابیون است.
وی اضافه كرد: وهابیون می گویند شیعیان معتقد به تحریف قرآن یا عدم حجیت آن هستند و از دیگر سو همیشه بر این نكته تاكید دارند كه شیعیان هیچ توجهی به قرآن ندارند. كسانی در دنیا باور كرده‎اند كه قرآن ایرانی‎ها با قرآنی كه در سراسر دنیا وجود دارد متفاوت است و حتی در ملاقات‎های خارجی با چهره های علمی و اجرایی متوجه شده ایم كه چنین سخنانی مطرح می شود و وقتی می بینند قرآن شیعیان با آنان تفاوت ندارد تعجب می كنند.
امام جمعه موقت قم اظهار داشت: برخی اوقات از اینكه وحدت بین شیعه و اهل سنت را هم در ایران می‎بینند متعجب می شوند؛ مساجد و محافل اهل سنت قبل از انقلاب و بعد از انقلاب قابل قیاس نیست و محافل آنها بعد از انقلاب رونق گرفت.
وی اضافه كرد: جامعه المصطفی تنها مركز آموزشی اسلامی است كه پذیرای طلاب سنی و شیعه است و هر كدام از آنها را بر مبنای فقه خود آموزش می دهد ولی بر مبنای حجم وسیع تبلیغاتی تصویرهای عجیبی از ایران ساخته شده است؛ تصویری كه از ایران نشان می دهند یك ویرانه تمام عیار است ولی وقتی شهرهای ما را می بینند متعجب می شوند.
۱۵ شایعه در مورد ایران و شیعه
عضو شورایعالی انقلاب فرهنگی خاطرنشان كرد: حداقل ۱۵ شایعه بزرگ ضد ایران و انقلاب وجود دارد كه وقتی خارجی ها واقعیت ها را می بینند كاملا متعجب می‎شوند؛ این نكته از جانب كسی گفته می‎شود كه در ده‎ها كشور جهان حضور یافته و از نزدیك نگاه آنها را نسبت به ایران رصد كرده است.
وی اضافه كرد: وهابیون و تندورها در زمینه قرآنی حدود ۷ افترا را به شیعه و ایرانی ها وارد می‎كنند كه با واقعیت كاملا فاصله دارد؛ البته گاهی اوقات در درون كشور به علت اینكه با مشكلات مواجه هستیم، امتیازات و نقاط قوت خویش را هم فراموش می نماییم و به آن توجه نمی‎كنیم.
اعرافی بیان كرد: دو سال پیش در جلسه طولانی كه با سید حسن نصرالله داشتیم كه نزدیك به ۸ ساعت طول كشید، مباحث مختلفی عنوان شد، وی بیان كرد كه مسایلی از عظمت شما از بیرون می بینیم كه شما در درون خود آنها را نمی بینید، همچون اینكه در زمان بوش كه به افغانستان و عراق حمله شد و شعار یا با ما و یا ضد ما را سر می دادند، با رجوع به رسانه های عربی متوجه وحشت و تسلیم آنها شدم ولی تنها كشوری كه در این میان هیچ ترسی نداشت، ایران و رهبری ایران بود.
اعرافی اظهار داشت: در آن زمان بوش بسیار خطرناك تر از امروز بود و ایران هم قدرت امروز را نداشت؛ ایران امروز از نظر صنایع نظامی، اول است چونكه تمام این سرمایه روی دانش بومی استوار است؛ عربستان و تركیه هم ارتش های مجهزی دارند ولی تمام این صنایع وابسته به دیگران است.
وی اضافه كرد: همچون تحولات قرآنی بعد از انقلاب می‎توان به عرصه آموزش های قرآنی اشاره كرد؛ امروز در حوزه و دانشگاه، ۵۰ رشته و گرایش قرآنی داریم كه این مسئله در گذشته به هیچ عنوان وجود نداشت.
عضو شورایعالی انقلاب فرهنگی خاطرنشان كرد: این تنوع رشته ای و دامنه و عمق آن در جهان اسلام وجود ندارد؛ این دامنه رشته ای را در هیچ مركز علمی همچون الازهر هم مشاهده نمی نماییم، تفسیر، علوم قرآن و قلمروهای جدید همچون قرآن و علوم همچون این رشته‎ها است.
وی اضافه كرد: استشراق حركت بزرگی است كه بخش عمده آن به نقد اسلام در غرب می پردازد؛ دایره المعارف های وسیع و مجلات گسترده ای در دو قرن اخیر در قلمرو استشراق انجام شده است كه یك سطح مهم آن در حوزه قرآن بوده است.
اعرافی بیان كرد: ده‎ها تفسیر همچون تفاسیر جامع در این سالها در حوزه علمیه ما نوشته شده است، همچون دوره تفسیری ۷۰ جلدی آیت الله العظمی جوادی آملی كه حدود ۵۰ جلد آن نوشته شده است، المیزان هم در این بستر شكل گرفت كه رتبه تفسیری ما را به شدت ارتقا داد، دوره تفسیری آیت الله العظمی مكارم و علاوه بر این، تفسیرهای تربیتی و موضوعی گسترده ای كه گنج های بسیاری در این زمینه تولید شده است.
توجه به مباحث زبان قرآن
عضو شورایعالی انقلاب فرهنگی اظهار داشت: در حوزه علوم قرآنی هم اقدامات وسیعی انجام شده است كه همچون آن می توان به زبان قرآن اشاره نمود كه از مباحث نوین كلامی است كه در دنیا هم توجه خاصی شده است.
رشد در ترجمه
عضو شورایعالی انقلاب فرهنگی خاطرنشان كرد: انجیل دارای بیشتر از هزار ترجمه به زبان ها و گویش های جهانی است، مع الاسف در حوزه قرآن بسیار عقب هستیم و شاید هنوز از ۱۰۰ لهجه و زبان هم عبور نكرده باشیم، بعد از انقلاب در زمینه ترجمه گام های خوبی برداشتیم كه از ۲۰ زبان به بیشتر از ۱۰۰ زبان رسیدیم.
وی اضافه كرد: در زمینه هنرهای قرآنی هم توفیقات بسیاری داشته ایم، در عرصه به نظم درآوردن قرآن و تولید آثار هنری و فیلم ها و سریال های قرآنی توفیقات گسترده ای داشته ایم، البته در این حوزه نوقدم هستیم و باید در عرصه های بیشتری كار كرد.
اعرافی بیان كرد: در زمینه مباحث تجوید و تلات و حفظ هم صدها هزار حافظ و قاری داریم و در چشم اندازی كه از جانب مقام معظم رهبری ترسیم شده است باید به ۱۰ میلیون حافظ قرآن برسیم.
عضو شورایعالی انقلاب فرهنگی اظهار داشت: عرصه دیگری كه انقلاب اسلامی در زمینه قرآنی مولد آن بوده است ایجاد صدها و هزاران مركز و نهاد و موسسه قرآنی در سطح كشور است، ایران اسلامی در این حوزه ها سرآمد جهان اسلام است ولی در همه این عرصه ها همچون هنر قرآنی گام های بسیاری برای رفتن داریم كه باید به این قلمروها برسیم.
وی اضافه كرد: قرآن، تنها كتاب دست نخورده‎ای است كه وحی الهی است و در این حوزه استدلالات قاطعی داریم كه این كتاب وحیانی است.
۳ نوع تمسك به قرآن
عضو شورایعالی انقلاب فرهنگی خاطرنشان كرد: با این وصف، تماس ما با قرآن كریم را می توان به سه نوع تقسیم كرد كه نخستین آن، تمسك سطحی است كه شامل مشاهده و قرائت قرآن است، یكی از مجلدات فقه تربیتی به همین مجموعه یعنی ارتباطات قرآنی اشاره دارد.
وی اضافه كرد: خواندن ونگاه و حفظ و نگارش و هنری ساختن قرآن لایه اول تماس با قرآن است، حضور در معانی قرآن هم لایه دوم است كه همچون آنها می توان به عرصه تفسیر اشاره نمود كه دانشمندان قرآنی در این حوزه ها به رتبه های بالا رسیده اند.
اعرافی بیان كرد: لایه استهدایی و استعلاجی لایه سوم است كه انسان برای درمان جویی و هدایت شدن به قرآن تمسك می ورزد، تمام مراحلی كه در دو سطح اول طی شود انسان را به یك محقق مبدل می كند ولی اصل ماجرا در لایه سوم است یعنی انسان به قرآن پناه می برد تا راه یابد و دردهای خود را درمان كند.
عضو شورایعالی انقلاب فرهنگی خاطرنشان كرد: باید از دانشگاه جامع علمی كاربردی هم ممنون باشیم كه چنین اهتمام مباركی كه در حوزه نظام آموزشی كشور ما مغفول مانده بود را دارند كه این چنین عرصه های معنوی را با دانش و عمل و فن تركیب كنند تا به نتایج پرارزش برسیم.




منبع:

5.0 / 5
4387
1398/08/14
22:58:43
تگهای خبر: آموزش , جشنواره , دانشگاه , فرهنگ
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳
جاویدانی