روز قدس، از بیانیه با امضای شاملو و دانشور تا راهپیمایی جهانی

روز قدس، از بیانیه با امضای شاملو و دانشور تا راهپیمایی جهانی

جاویدانی: جاویدانی: امام خمینی در 13 رمضان 1358 آخرین جمعه ماه رمضان را به نام روز قدس نامیدند. همان زمان چهره هایی چون سیمین دانشور، احمد شاملو و داریوش مهرجویی در اطلاعیه ای از راهپیمایی روز قدس حمایت کردند.



خبرگزاری مهر، گروه فرهنگ و ادب: روز قدس یا روز جهانی قدس آخرین جمعه ماه رمضان است که بعنوان یک روز جهانی برای پشتیبانی از مردم فلسطین و مخالفت با صهیونیسم و دولت اسرائیل نامگذاری شده است. این روز بعد از انقلاب اسلامی ایران در سال ۱۳۵۸ توسط امام خمینی بنیان گذاری شد. نامگذاری این روز در واکنش به بمباران جنوب لبنان توسط اسرائیل و به منظور اتحاد مسلمانان جهان در پشتیبانی از حقوق فلسطینی ها انجام شد.

تاریخچه نامگذاری

امام خمینی در ۱۳ رمضان ۱۳۹۹ قمری (مصادف با ۱۶ مرداد ۱۳۵۸ شمسی) با انتشار پیامی، آخرین جمعه ماه رمضان را بعنوان روز قدس نامید و از مسلمانان جهان خواست تا در این روز همبستگی خودرا در پشتیبانی از حقوق قانونی مردم فلسطین به نمایش بگذارند. این اقدام در پی گزارشات و بررسی های وزارت امورخارجه وقت و عده ای از انقلابیون صورت پذیرفت. رهبر کبیر انقلاب (ره) در مورد روز قدس اظهار داشته بود: «روز قدس فقط روز فلسطین نیست، روز اسلام است؛ روز حکومت اسلامی است. روزی است که باید جمهوری اسلامی در سرتاسر کشورها بیرق آن برافراشته شود. روزی است که باید به ابرقدرت ها فهماند که دیگر آنها نمی توانند در ممالک اسلامی پیشروی کنند. من روز قدس را روز اسلام و روز رسول اکرم می دانم، و روزی است که باید ما تمام قوای خودمان را مجهز نماییم.» بعد از آن، این روز در ایران بعنوان «روز جهانی قدس» نامگذاری شد.

اولین روز قدس در حالی برگزار شد که از سه هفته قبل نماز جمعه در تهران به امامت آیت الله طالقانی برگزار می شد و آن روز نیز آیت الله طالقانی با دهان روزه در دفاع از آرمان فلسطین خطبه خواند.

چه کسانی در نخستین روز قدس سخنرانی کردند؟

سخنران اول مهندس مهدی سوداگر نخست وزیر دولت موقت بود که به مقایسه جمعیت سه میلیونی حاضر با ۱۲ سال پیش از آن پرداخت که اسرائیل در سال ۱۹۶۷ مناطق تازه ای را اشغال کرد و نیروی برتر در خاورمیانه تصور می شد و انقلاب اسلامی ایران به این انگاره تمام کرد. بازرگان، از امام موسی صدر نیز یاد کرد و جای او را در آن آیین خالی دانست. امام موسی صدر در همه روزهای قدس بعدی نیز غایب بوده است.
سخنران دوم عبدالحلیم خدام وزیر امور خارجه وقت سوریه بود که پیش بینی نمود انور سادات به خاطر عقد پیمان کمپ دیوید به سختی مجازات شود. دو سال و دو ماه بعد پیشبینی او تحقق یافت و سادات به ضرب گلوله سروان خالد اسلامبولی از پا درآمد.
سومین سخنران آیت الله سید علی خامنه ای بود، با درگذشت طالقانی، آیت الله حسینعلی منتظری چند ماهی امام جمعه بود و بعد آیت الله خامنه ای عهده دار آن شدند.
چهارمین نفر هم محمد مجتهد شبستری بود که سخنران ثابت قبل از خطبه ها به حساب می آمد و از مسلمانان خواست «بستگی به زبان و خاک و مرز را رها کنند و همه مانند انسان های همسان در کنار هم قرار گیرند.»

بیانیه نویسندگان در پشتیبانی از راهپیمایی روز قدس

به گزارش روزنامه اطلاعات در آن دوران، ۲۵ نویسنده و روشنفکر مطرح نیز در اطلاعیه ای با پشتیبانی از راهپیمایی روز قدس اعلام نمودند در آن شرکت می کنند؛ که نشان داده است که نخستین روز قدس تا چه حد فراگیر بوده است.«ما از انقلاب فلسطین و مبارزه مستمر تمام خلق های جهان مقابل سرمایه داری جهانی، امپریالیسم آمریکا و صهیونیسم بین الملل حمایت می نماییم و در راه پیمایی روز قدس در کنار همه مبارزان راه آزادی و دموکراسی شرکت خواهیم کرد.»
داریوش آشوری، داریوش شایگان، غلامحسین ساعدی، سیمین دانشور، داریوش مهرجویی و احمد شاملو همچون امضا کنندگان این بیانیه هستند.
امروزه روز قدس بعنوان نمادی از همبستگی مسلمانان جهان در پشتیبانی از فلسطین شناخته می شود. در این روز، تظاهرات و راهپیمایی هایی در ایران و خیلی از کشورهای دیگر برگزار می گردد. این تظاهرات نه فقط مقابل اسرائیل، بلکه گاهی مقابل دیگر کشورهایی مانند ایالات متحده و عربستان سعودی نیز برگزار می گردد. تعدادی از منتقدان روز قدس را ذاتاً ضد یهود می دانند، بااینکه هدف اصلی آن مخالفت با صهیونیسم و نسل کشی آشکار رژیم غاصب اسرائیل است.

چه عواملی بر این نامگذاری مؤثر بود؟

عوامل نامگذاری روز قدس توسط امام خمینی را می توان در چند بعد مهم بررسی کرد:
۱. پشتیبانی از فلسطین و مخالفت با اسرائیل
امام خمینی با درک عمیق از اهمیت پشتیبانی از فلسطین و مخالفت با رژیم صهیونیستی، روز قدس را بعنوان یک روز جهانی برای پشتیبانی از حقوق قانونی مردم فلسطین و قبله اول مسلمین جهان نامگذاری کرد. این اقدام در واکنش به حملات وحشیانه اسرائیل به فلسطینی ها و بمباران جنوب لبنان بود.
۲. وحدت و همبستگی اسلامی
امام خمینی با نامگذاری روز قدس، قصد داشت که ملت فلسطین بعد از شکست های گوناگون و سرخوردگی از سکوت حاکمان عرب، پشتوانه ای جهانی در دفاع از آرمان های خود بیابد. این روز بعنوان نمادی از اتحاد و همبستگی اسلامی در پشتیبانی از فلسطین شناخته شد.
۳. معنویت و ایام قدر
امام خمینی آخرین جمعه ماه رمضان را بعنوان روز قدس برگزید، برای اینکه این روز درست بعد از شب های قدر است و پیوند دادن و همبستگی روح معنوی مسلمین جهان می تواند تعیین کننده سرنوشت مردم فلسطین باشد. ازاین رو، از بُعد معنوی نیز به موضوع مبارزه با اسرائیل و مستکبران جهان اندیشیده شد.
۴. واکنش به بمباران جنوب لبنان
نامگذاری روز قدس در پی بمباران جنوب لبنان توسط اسرائیل انجام شد. امام خمینی از مسلمانان جهان خواست تا در این روز همبستگی خودرا در پشتیبانی از حقوق فلسطینی ها به نمایش بگذارند. در عین حال با این اقدام توجه جهانیان را به این ظلم بزرگ و تجاوزات غیر انسانی جلب کرد.
۵. مبارزه با استکبار جهانی
امام خمینی روز قدس را بعنوان قسمتی از مبارزه با استکبار جهانی و پشتیبانی از مستضعفین معرفی نمود. این روز بعنوان زمینه ای برای تشکیل حزب جهانی مستضعفین و زمینه ساز تشکیل جبهه مقاومت درنظر گرفته می شود.

روز قدس چگونه به یک رویداد جهانی تبدیل شد؟

روز قدس به یک رویداد جهانی تبدیل شد به علت چندین عامل مهم که در زیر به آنها اشاره می شود:
۱. رهبری امام خمینی: امام خمینی با درک عمیق از اهمیت مسئله فلسطین و قدس شریف، تصمیم به معرفی روز جهانی قدس گرفتند. این روز بعنوان آخرین جمعه ماه رمضان در سال ۱۳۵۸ ش (رمضان ۱۳۹۹ ق) اعلام گردید و هدف آن پشتیبانی از مردم فلسطین و مخالفت با رژیم صهیونیستی بود.
۲. همبستگی جهانی: امام خمینی با تاکید بر این که مسئله فلسطین یک مسئله جهانی است، نه فقط مسلمانان بلکه همه انسان های آزاده را به پشتیبانی از فلسطین فراخواندند. این دیدگاه موجب شد که روز قدس به یک رویداد جهانی تبدیل گردد و در خیلی از کشورها برگزار گردد.
۳. مبارزه با ظلم و استکبار: روز قدس بعنوان نمادی از مقاومت در مقابل ظلم و استکبار شناخته شد. این روز نه فقط بعنوان یک رویداد سیاسی و دینی، بلکه بعنوان یک حرکت معنوی و اخلاقی برای پشتیبانی از حقوق بشر و آزادی تبدیل شد.
۴. تأثیر بر وحدت مسلمانان و آزادی خواهان: این روز به یک فرصت برای اتحاد مسلمانان و آزادی خواهان در سراسر دنیا تبدیل شد. امام خمینی با بیان این روز، قصد داشت که یک جبهه جهانی متحد در مقابل ظلم و اشغالگری ایجاد نماید.
۵. برگزاری تظاهرات و راهپیمایی ها: در کشورهای مختلف، همچون ایران، لبنان، عراق، فلسطین و خیلی از کشورهای آسیایی، آفریقایی و غربی، راهپیمایی ها و تظاهرات عظیم مردمی برگزار شده است. این تظاهرات در سراسر دنیا بعنوان نمادی از همبستگی جهانی در پشتیبانی از فلسطین شناخته می شود.
با گذشت زمان، روز قدس به یک رویداد جهانی تبدیل شد که نه فقط در کشورهای اسلامی بلکه در خیلی از جوامع غیر مسلمان نیز توجه زیادی را به خود جلب کرده است. این روز بعنوان یک پرچم جهانی برای مبارزه با ظلم و استعمار شناخته شده است.

روز قدس در دیگر کشورها

تظاهرات روز قدس در کشورهای مختلف جهان به شیوه های مختلف برگزار می گردد. این تظاهرات بطور کلی با هدف پشتیبانی از مردم فلسطین و مخالفت با سیاستهای اسرائیل برگزار می گردد. در زیر به تعدادی از شیوه های برگزاری تظاهرات در کشورهای مختلف اشاره می شود:
در ایران، تظاهرات روز قدس به صورت گسترده و با حمایت دولت برگزار می گردد. راهپیمایی ها و رژه ها در شهرهای مختلف برگزار می گردد و رهبران سیاسی و مذهبی سخنرانی هایی در محکومیت اسرائیل و ایالات متحده آمریکا انجام می دهند. در مالزی، هزاران نفر در کوالالامپور به خیابان ها می آیند و با مردم فلسطین اعلام همبستگی می کنند. معترضان گاهی به سوی سفارت آمریکا حرکت می کنند و شعارهای ضد آمریکایی سر می دهند. در تانزانیا، مسلمانان در دارالسلام تظاهراتی برگزار می کنند و جنایات اسرائیل را محکوم می کنند. در پاکستان و کشمیر، مردم در پشتیبانی از فلسطین راهپیمایی می کنند و جنایات اسرائیل را محکوم می کنند. در بنگلادش و اندونزی نیز تجمعاتی در پشتیبانی از فلسطین برگزار می گردد. در لندن و برلین نیز تظاهراتی در پشتیبانی از فلسطین برگزار می شود، بااینکه با حضور کمتر. در ایالات متحده، تجمعاتی در پشتیبانی از فلسطین برگزار می شود، اما با مخالفت تعدادی از طرفداران اسرائیل همراه می باشد.
روز قدس، نمادی از مقاومت و ایستادگی در مقابل صهیونیسم جهانی
امروز بعد از طوفان الاقصی، با وقایع اخیر غزه و فراگیری شبکه های اجتماعی، مطرح شدن روایتهای مردم مظلوم فلسطین و نشان دادن سبعیت صهیونیست ها، شکستن هیمنه تبلیغاتی همیشگی صهیونیسم شاهد شکل دهی موج جدیدی از راهپیمایی ها در سراسر دنیا مقابل این رژیم هستیم که در سرتاسر سال برقرار است، مانند اعتراضات دانشجویان در دانشگاه های آمریکا که بازتاب وسیعی داشت. بطور کلی روز قدس به نمادی از مقاومت و ایستادگی در مقابل صهیونیسم جهانی تبدیل گشته تا جایی که یهودیان مخالف رژیم اشغالگر قدس و اسرائیل نیز در این راهپیمایی ها در سراسر دنیا شرکت می کنند.


منبع:

0.0 / 5
22
1404/01/09
11:23:25
تگهای خبر: حقوق , دانشگاه , شركت , فرهنگ
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۴
دیدنیهای جاویدانی

چالشیهای جاویدانی

تازه های جاویدانی

جاویدانی