ایران ما از نگاه دیگران؛

دستار و گل سرخ بداهه نگاری های یک سفیر در چارچوب کتاب

دستار و گل سرخ بداهه نگاری های یک سفیر در چارچوب کتاب

به گزارش جاویدانی، دستار و گل سرخ بداهه نگاری های سفیر پیشین فرانسه در ایران را شامل می شود و گوشه هایی از فرهنگ و زیباییهای ایران و مردمش را از نگاه یک فرانسوی باریک بین پیش چشم مخاطب می گذارد.



خبرگزاری مهر _ گروه فرهنگ و ادب: مثل ماهی که در آب است و بی اطلاع از آب، ما هم گاهی از چگونگی پدید آمدن و خصوصیت های خانه و شهر و کشور و سرزمینمان بی خبریم، و مهم تر از آن ارزش این دارایی را نمی دانیم و از این محیط فرهنگی لذت نمی بریم. خواندن سفرنامه ها و روزنوشت ها و خاطرات دیگران در رابطه با ایران، به ما فرصت نگاه به خودمان از منظر دیدگان دیگری را می دهد؛ که به نوبه خود ساحتی جدید از معرفت و شناخت را پیش رویمان گسترده می کند و فرصت نقد خود و تصویر جهانی خویش را به ما می دهد. بخصوص اگر نویسنده فردی اهل دانش و خرد، صاحب نظر و باریک بین و در عین حال جامع نگر باشد.
فرانسوا نیکولو، به حکم سفیر بودن در کشوری با قدمت و تاریخ ایران صاحب این خصوصیت هاست. این دیپلمات فرانسوی از ۱۹۶۴ تا ۲۰۰۵ در وزارت خارجه کشورش کار می کرد و آخرین مأموریت خویش را در تهران در سالهای ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۵ سپری نمود، بداهه نگاری های خویش را در کتاب دستار و گل سرخ، یکسال بعد از پایان ماموریتش در ایران و بازگشت به پاریس منتشر نمود.
فرانسوی های ایران دیده
از قرن هفده و هجده که سیاحان اروپایی پا به ایران و دربار صفوی گذاشتند، کتاب ها و سفرنامه هایی در رابطه با این سرزمین اعجاب انگیز و مردمانش نوشته اند، دراین میان فرانسویان هم سهم به سزایی دارند. ژان باتیست تاورنیه، بازرگانی که چندین بار به ایران آمد و شرح هایش از دربار صفوی خواندنی است، ژان شاردنِ جواهر ساز که دوبار به ایران سفر کرد و در چندین جلد شرحی از دربار شاه عباس دوم و شاه سلیمان و جامعه‌ی ایرانی منتشر نمود. ژنرال کلود ماتیو گاردان افسر عالیرتبه ارتش ناپلئون بُناپارت و رئیس هیئت اعزامی وی که برای اجرایی کردن مفاد قرارداد فینکنشتاین میان ایران و فرانسه وارد دربار فتحعلیشاه شد، ماجرای کتاب «مأموریت ژنرال گاردان» روایت سفر اوست که توسط پسرش آلفرد دو گاردان انتشار یافت، کُنت آرتور دو گوبینو هم مردی ادیب و پژوهشگر و طبعاً سیاست پیشه که سفیر فرانسه در عصر ناصری بوده و خاطرات اقامت و مشاهدات خود در ایران را نوشته است.
ایران و مردمان ستایش برانگیزش
از میان بخش های این کتاب و با نگاهی کوتاه به فهرستش میتوان عنوان های جذابی دید. توصیفات او از صحنه هایی از زندگی روزمره در تهران و تعارفات مرسوم بین ما، کوه ها و شگفتی هایشان که توصیف طبیعت اعجاب انگیز و تفرج وی در تهران و شمال و دیگر مناطق کوهستانی ایران است، شکوه بازار که توصیف تجربه او از دنیای عجیب و هیاهو و همهمه جهانی متشکل از هزاران واحد و هزاران انسان و هزاران صنف و کالاست، پشت فرمان تجربهء او از آشوب منظمِ خیابان های تهران و دیگر شهر های ایران و فراوانی پیک نیک که اوضاع تفریحات خانواده های ایرانی را از منظر او نشان داده است بسیار جالب و خواندنی است.
سپهر سیاست و تاریخ و اجتماع
او در قسمتهایی دیگر هم دیدگاه و برداشت خود از وقایع ایران در بستر سیاست را نوشته است، که به تمامی دقیق نیست؛ اما نشان دهنده درک مردی با تجربه سال ها حضور در زمینه سیاست در کشوری خاص است. عناوینِ صدای مردم ضد صدای خدا، زنده باد آمریکا، مرگ بر آمریکا، جمهوری اسلامی و برق، عطش نفت و مناقشه هسته ای مشخصاً در حوزه سیاست و اجتماع هستند.
تبلور دین و مذهب در منشور هویتی ایران
نگاه او به مذهب ایرانی ها هم قابل توجه است. در بخش امامان عزیز به توصیف و تشریح مختصر تاریخ تشیع در ایران و مناسبات موجود در زیارتگاه ها و اعمال و مناسک مذهبی جامعه ایرانی می پردازد، و در بخش قلبی زیر چادر وارد حوزه زنان شده و با نگاهی گذرا، به حضور زنان و جزئیات و تحولات تاریخی ورود آنان به عرصه های اجتماعی می پردازد و با توصیفی خواندنی تصویری از دختران و زنان جامعه ایران عرضه می دهد.
چهار سال حضور، عصاره چهل سال تجربه
این کتاب، حاصل تاملات چهارساله یک دیپلمات و مشاهدات روزمره او با اتکا به پشتوانه چهل سال تجربه سیاسی است. نیکولو که در تابستان ۱۹۴۰ در مصر به دنیا آمده بود، در بیستم مارس ۲۰۲۱ مصادف با سی اسفند ۱۳۹۹ خورشیدی در پاریس دار فانی را وداع گفت.
کتاب دستار و گل سرخ با ترجمه سعید رضوی فقیه، در ۱۴۵ صفحه، با قطع رقعی و شمارگان هزار نسخه توسط انتشارات لوح فکر منتشر و عرضه شده است.


منبع:

0.0 / 5
147
1403/03/29
08:32:21
تگهای خبر: بازار , تفریح , زندگی , زیبایی
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۲
جاویدانی