در گزارش جاویدانی مطرح شد؛

مرور كارنامه مدرسه جهادی خواندن از ایده تا اجرا

مرور كارنامه مدرسه جهادی خواندن از ایده تا اجرا

جاویدانی: مدرسه جهادی خواندن با همکاری جهادگران فرهنگی و نهاد کتابخانه های عمومی کشور، چندسالی است به توزیع اقلام فرهنگی در مناطق محروم کشور اشتغال دارد.


کاظم رستمی شاعر و یکی از مسؤلان مدرسه جهادی خواندن، در گفتگو با خبرنگار مهر، درباره کارنامه چندساله فعالیتهای این نهاد جهادی اظهار داشت: مدرسه جهادی خواندن، بر اساس دغدغه ای که نهاد کتابخانه های عمومی کشور و تعدادی از جهادگران داشتند، شکل گرفت. این دغدغه هم دو فصل اصلی داشت: اول مأموریت نهاد درباره توصعه فرهنگی کتابخوانی و دوم، دغدغه توسعه جهادی فرهنگی و زندگی مردم مناطق محروم. نکته مهمی هم که مد نظر دست اندکاران این ایده قرار داشت این بود که اردوهای جهادی که در کشورمان برگزار می گردند، عموما سبقه عمرانی و ساخت و ساز یا تعمیر اماکن و منازل دارند. معدود اردوهایی هم که چنین حالتی ندارند، بیشتر به بحث های آموزشی و کنکور می پردازند. حد نهایی مسئله هم اردوهای سلامت محور اند که در آنها پزشکان و گروه های درمانگر به مناطق محروم می روند. وی ادامه داد: با چنین سابقه ای، دیدیم اردوهای جهادی کمتر با دغدغه مسائل فرهنگی و هنری برپا می شوند. در نتیجه تعدادی از افراد دغدغه مند و نهاد کتابخانه های عمومی کشور بر این شدند که دغدغه های فرهنگی و هنری را برای این اردوها ترکیب کنند. به این ترتیب، سه سال پیش بود که سرآغاز فعالیتهای مدرسه جهادی خواندن را در منطقه بشاگرد داشتیم. البته قبل از آن، به صورت جسته گریخته، کارهایی در امدادرسانی حوادثی مثل سیل و زلزله انجام داده بودیم. علتشان هم موقعیت خاصِ فعالیتهای حاج عبدالله والی و برادرانشان و همینطور حاج آقای مومنی در بشاگرد بود. بعد از مرحوم والی و برادرانشان، مسئولیت کمیته امداد و امور فرهنگی بشاگرد به حاج آقای مومنی واگذار شد که باید بگویم زندگی خود این شخصیت هم بسیار جالب است. وی در دهه هفتاد، طلبه ای اصفهانی بود که بعنوان مبلغ مذهبی به این منطقه محروم رفت و بعد هم به آن جا کوچ کرد. این فعال جهادی در ادامه اظهار داشت: حاج عبدالله والی یک سری مدارس شبانه روزی را همراه با خوابگاه برای بچه های بشاگرد ساخت تا دانش آموزان از روستاهای دور در آن پایگاه مستقر شوند و مسافت دور را تا روستای خود در رفت و آمد نباشند. این پایگاه در منطقه مرکزی بشاگرد به اسم خمینی شهر برپا شد و تبدیل به مرکز فعالیتهای فرهنگی و امدادی بشاگرد شد. قبل از آن که مدرسه جهادی خواندن پا بگیرد، فعالیتهای فرهنگی خیّرانه و جهادی ای در این مرکز و همینطور در نتیجه حوادثی مثل زلزله سر پل ذهاب یا سیل لرستان و مناطق محروم شهرستان بهارستان در اطراف تهران انجام شده بود. اما منطقه پایلوت و گسترده این فعالیت ها بشاگرد بود. بشاگرد هم همان گونه که می دانید، از نظر تقسیمات کشوری، متعلق به استان هرمزگان است اما منطقه وسیعی در بیایان، بین هرمزگان، سیستان و بلوچستان و کرمان است.
رستمی در ادامه اظهار داشت: پیشنهاد شکل گیری مدرسه جهادی خواندن، به صورت ترکیبی شکل گرفت و متعلق به یک فرد یا نهاد خاص نیست. این پیشنهاد توسط آقای امین متولیان در نهاد کتابخانه ها و دست اندرکاران و دغدغه مندان اردوهای جهادی عنوان شد و به مرور تبدیل به ایده ای پخته شد. بعد از بحث ها و گفتگوهای مختلف هم دو محور اصلی استعدادیابی و توانمندسازی بچه های مناطق محروم بعنوان هدف در نظر گرفته شد. بعنوان مثال در زمینه استعدادیابی سراغ مسائل و مشاغلی مثل نقاشی، شاعری، طراحی، خطاطی، نویسندگی و خبرنگاری رفتیم که کلاس های آموزشی شان برای کودکان و نوجوانانِ حاضر در مدرسه جهادی خواندن برگزار می گردد. وی اظهار داشت: بعد از استعدادیابی، علاقه مندان را شناسایی و دسته بندی کردیم. مرحله دوم هم توانمندسازی بود و شرط اولیه اش هم این بود که یا شروع نشود یا اگر آغاز می شود، به صورت مستمر باشد. چون کار فرهنگی مثل ساختمان سازی نیست که بخواهیم یک بخشش را بسازیم و باقی را به آینده موکول نماییم. اگر کار فرهنگی را نیمه کاره رها نماییم، ضربه و ضررش از فایده اش بیشتر خواهد بود. ازاین رو در زمینه توانمندسازی بچه ها، سراغ روانشناسی و مشاوره رفتیم. عمده تمرکزمان در این مرحله روی همین مبحث مشاوره و روانشناسی بود؛ هم درباره بچه ها، هم خانواده ها بخصوص مادرها و همینطور معلم ها. این مسئول مدرسه جهادی خواندن اظهار داشت: در سه سالی که از شروع فعالیتهای مدرسه جهادی خواندن می گذرد، هر چهارماه یک مرتبه به منطقه مرکزی بشاگرد و مناطق موردنظر رفتیم و کار فرهنگی را هم روی بچه هایی که از ابتدا انتخاب شده بودند و هم روی بچه های جدیدی که بعنوان استعدادهای جدید شناخته می شدند، انجام دادیم. البته در کنار همه این فعالیت ها که تحت عنوان مدرسه جهادی خواندن انجام می شوند، هرزمان که ببینیم برپایه ظرفیتی که داریم و اعتمادی که مردم به ما دارند، میتوان کار خیر دیگری هم صورت داد، دست به کار می شویم. یک نمونه اش مسئله کم شیری مادران بود که تحت نام حضرت علی اصغر (ع) فراخوانی برای آن منتشر کردیم و به تبع فراخوان، به جمع آوری شیرخشک های خیّران پرداختیم. هم اکنون دوره سوم یا چهارم توزیع شیرخشک انجام شده است. این کار هم هرسه ماه یا چهارماه یک مرتبه با کمک شبکه بهداشتی که در منطقه حضور دارد، انجام می شود. رستمی در انتها اظهار داشت: هم اکنون مسئله لوازم التحریر و لباس عید برای بچه ها مطرح است که فراخوانش در صفحه اینستاگرام مدرسه جهادی خواندن انتشار یافته و بناست پنجم یا ششم عید محموله موردنظر از لوازم التحریر و لباس اعزام شود.


منبع:

0.0 / 5
1101
1400/01/02
13:45:13
تگهای خبر: آموزش , زندگی , سلامت , طراحی
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۵
جاویدانی