از وحی تا تاجگذاری در نوروز ایرانی

از وحی تا تاجگذاری در نوروز ایرانی

به گزارش جاویدانی برای نمایش اهمیت و جایگاه نوروز، این سنت باستانی ایران، اتفاق های مهمی به این روز نسبت داده شده است؛ از تاجگذاری جمشید پادشاه اسطوره ای تا نزول وحی برای پیامبر اسلام (ص). از سكونت كشتی نوح (ع) تا زنده شدن مردگان.




نوروز؛ جشن شروع سال و اعتدال بهاری است. نوروز؛ بزرگترین جشن ایرانی است كه پس از اسلام هم پایدار ماند و ایرانی ها همچنان آنرا گرامی می دارند.
در تقویم اوستایی سال به دو فصل تابستان بزرگ و زمستانی بزرگ تقسیم می شد كه نوروز جشن آغاز فصل تابستان بزرگ و مهرگان جشن آغاز زمستان بزرگ به شمار می رفت. همینطور در تاریخ از دو نوروز كوچك و بزرگ یاد شده است. نوروز كوچك از روز نخست فروردین كه «هورمزد» (اولین روز از هر ماه)، شروع می شده و تا روز پنجم فروردین ماه ادامه داشت و از روز ششم فروردین نوروز بزرگ شروع می شد.

ایرانی ها باستان معتقد بودند كه ارواح مردگان پاك در آغاز فصل بهار به زندگان سر می زنند. برای همین هم زندگان به تمیز كردن منازل و وسایل و جشن و پایكوبی می پردازند تا محیط را برای پذیرایی از ارواح پاك گذشتگان آماده كنند.

نكته حائز اهمیت درباره نوروز آن است كه به سبب اهمیت نوروز خیلی از حوادث مهم تاریخی را به آن نسبت داده اند. برای مثال ابوالقاسم فردوسی -سراینده شاهنامه-، نوروز را روزی می داند كه جمشید در آن روز تاجگذاری كرد كه در توصیف آن چنین توصیف كرده است: «به جمشید بر گوهر افشاندند/ مر آن روز را روز نو خواندند چنین روزِ فرّخ از آن روزگار/ بمانده از آن خسروان یادگار»


ابوریحان بیرونی -دانشمند و محقق قرن پنجم- هم با اشاره به ماجرای پادشاهی جمشید در كتاب آثارالباقیه می نویسد: «دیوان به فرمان جمشید تختی ساختند و آنرا به دوش گرفتند. از دماوند به بابل بردند. مردم از دیدن جمشید كه همچون خورشید بر تخت می درخشید؛ به حیرت افتادند و پنداشتند كه دو خورشید در آسمان پیدا شده است. این روز، روز اورمزد نخستین روز از فروردین بود. ازاین رو مردم بر گِرد تخت او جمع شدند و همگان گفتند: این روز نو است و جم فرمان داد كه این روز و پنج روز بعد از آنرا جشن گرفتند.»

الهام ولایتی در مقاله « بررسی جشن های تاریخی ایران با تاكید بر نوروز مهرگان و سده» اشاره می كند كه بر مبنای روایت ها، نوروز روزی است كه كشتی نوح بر زمین قرار گرفته و روزی است كه جبرئیل -فرشته حامل وحی-، بر حضرت محمد (ص) برای نزول وحی حاضر شد. همینطور روزی است كه در آن خداوند مردگان را زنده كرد.

شاید اتفاقاتی كه وقوع آن به نوروز نسبت داده می شود؛ مستند تاریخی نداشته باشد و حتی شاید برخی شخصیت ها كه مبدع نوروزقلمداد می شوند؛ تنها ساخته و پرداخته تخیل شاعران و نویسندگان باشند اما اگر همه این داستان ها عینیت بیرونی هم نداشته باشد؛ نشان دهنده اهمیت نوروز برای ایرانی ها است كه تلاش داشتند این سنت ملی و فرهنگی را از گذرگاه های تاریخ عبور داده و آنرا به نسل های آتی بسپارند.




5.0 / 5
3749
1399/01/04
21:59:40
تگهای خبر: باستانی , فرهنگ , كتاب
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۵
جاویدانی