مدیر پروژه برنامه جامع پیشگیری از خشونت دادگستری مركزی خبر داد؛
ارسال بیش از 400 اثر به جشنواره فیلم كوتاه شراره در شمعدانی ها
به گزارش جاویدانی مدیر پروژه برنامه جامع پیش گیری از خشونت دادگستری استان مرکزی اظهار داشت: هدف اصلی جشنواره، تولید رسانه ای مبتنی بر هنر در حوزه خشونت است و بیش از 400 اثر به دبیرخانه جشنواره رسیده است.
خبرگزاری مهر، گروه استان ها- کورش دیباج: در سالهای اخیر لطمه های اجتماعی و کاهش درجه پایداری و استواری خانواده یکی از مسائلی جامعه است که مورد توجه پژوهشگران، سیاست گذاران و مدیران اجتماعی واقع شده، بی گمان می توان با برنامه ریزی صحیح و اقدام مناسب خیلی از مسائل جامعه را به خوبی مدیریت کرد و از رشد و گسترش آن جلوگیری به عمل آورد.
بسیاری از روانشناسان معتقدند که هنر تأثیرگذارترین ابزار برای فرهنگ سازی و درمان خیلی از لطمه های در جامعه است و در حوزه درمان معضلات اجتماعی نیز تأثیر به سزایی دارد، هنر ابزاری بسیار مفید و مؤثر در درمان خیلی از اختلالات روحی و روانی و خصوصاً لطمه های اجتماعی است و این مهم از دیرباز مورد تائید و استفاده خیلی از روانشناسان و جامعه شناسان قرارگرفته است.
هنر مهارتی است که می توان بوسیله آن، یا با زبان آن هر پیامی را به شکل ساده، سریع، روان و قابل فهم و درک برای اقشار مختلف جامعه انتقال داد، پیوند تنگاتنگی بین هنر، نشاط و شادی وجود دارد؛ بدون شک یکی از نیازهای اولیه و اساسی انسان برای بقا و تداوم زندگی، شادی است و هنر به هر شکلی، این توانایی را در درون خود دارد که در نهایت به افزایش نشاط و رضایتمندی منجر شود که این روند در کیفیت زندگی و سلامت جامعه و خصوصاً در پیشگیری و درمان لطمه های اجتماعی مؤثر است.
هنر می تواند خوب و بد، هنجار و ناهنجار را از هم تفکیک کند، به همین لحاظ این ابزار در کاهش جرم و یا اطلاع رسانی و آگاهی دادن به جامعه می تواند بسیار مؤثر باشد و از سویی پرداختن به هنر می تواند نیازهای روانی، اجتماعی انسان را پاسخ بدهد و از سرکوب شدن آنها پیشگیری می کند و بطور قطع وجود و برگزاری چنین برنامه هایی مانند «جشنواره ملی شراره در شمعدانی ها» در سیاست گذاری ها و برنامه های پیش گیری از لطمه های اجتماعی کشور خالی است و یا اگر برگزار می گردد بیشتر به جنبه هنری و کلیشه ای آن پرداخته می شود.
جشنواره ملی فیلم کوتاه که با هدف پیشگیری و کاهش خشونت در جامعه به همت معاونت اجتماعی و پیش گیری از جرم اداره کل استان مرکزی شروع به کار کرد، بدین جهت خبرگزاری مهر جهت بررسی اینکه هدف و رویکرد این جشنواره تخصصی با دیگر جشنواره های تخصصی که برای پیشگیری و کاهش پدیده های اجتماعی در کشور برگزار می شود، چه فرقی دارد؟ و مهم تر از همه رویکرد تخصصی و علمی این جشنواره حفظ شده است یا خیر؟ برای پاسخ به این پرسشها با ابراهیم عباسی، مدیر پروژه استانی برنامه جامع پیش گیری از خشونت معاونت اجتماعی و پیش گیری از وقوع جرم اداره کل دادگستری استان مرکزی گفتگو کردیم که در ادامه می خوانید:
هدف جشنواره شراره در شمعدانی ها استفاده از ابزار هنر برای پیش گیری از خشونت در جامعه است
چه عاملی موجب شد که معاونت اجتماعی و پیش گیری از وقوع جرم اداره کل دادگستری استان بعنوان متولی پیشگیری و کاهش خشونت، تصمیم به استفاده از ابزار هنر برای پیشگیری و کنترل این پدیده اجتماعی در قالب جشنواره ملی فیلم کوتاه کند؟
یکی از پدیده های اجتماعی که امروزه در دنیا بالأخص جوامع مدرن شاهد افزایش آن هستیم بحث خشونت است. متأسفانه این پدیده اجتماعی موجب ازهم گسیختگی اجزای جامعه خصوصاً نهاد مقدس خانواده می شود. خشونت مانند سایر پدیده های اجتماعی تک عاملی نیست بلکه چندعاملی است و نمی توان اظهار داشت که یک عامل در به وجود آمدن خشونت و افزایش آن در جامعه نقش دارد ولی متأسفانه در ضمن این سال ها به خشونت بعنوان پدیده اجتماعی تک عاملی نگاه شده است بلکه جدا از عامل های اقتصادی، سطح سلامت روان افراد جامعه عامل های دیگری همچون مباحث فرهنگی، سیما و منظر شهری و غیره در به وجود آمدن آن نقش دارند.
معاونت اجتماعی و پیش گیری از وقوع جرم اداره کل دادگستری استان مرکزی برای پیشگیری و کاهش خشونت در جامعه طی دو سال اخیر مبادرت به تهیه و تدوین سندی تحت عنوان «سند پیشگیری و کاهش از خشونت» کرده است و می توان گفت معاونت اجتماعی دادگستری استان مرکزی جز معدود معاونت های استان های مطرح کشور در بحث تهیه و تدوین سند پیشگیری و کاهش از خشونت شناخته می شود که برای اولین بار مبادرت به تدوین سند کرده است.
در سند پیشگیری و کاهش از خشونت ۲۲ دستگاه مشارکت داشته و معاونت اجتماعی و پیش گیری از وقوع جرم اداره کل دادگستری استان بیش از ۱۴۰ برنامه عملیاتی برای دستگاه های مشارکت کننده متناسب با تمامی بخش ها و گروه هایی همچون سالمندان، کودکان، زنان و غیره که ممکنست در معرض خشونت قرار بگیرند و در کلیه محورهای دینی اجتماعی روانشناختی و غیره مشخص کرد.
در کنار تهیه و تدوین سند این معاونت احساس کرد یکی از مواردی که در سیاست گذاری ها و اقدامات برای پیشگیری و کاهش خشونت مغفول مانده است استفاده از ظرفیت بخش های ذی نفوذ اجتماعی است که یکی از این گروه ها هنرمندان و جامعه هنری است که بسیار قلیل از ظرفیت آنان در سیاست گذاری و برنامه های پیشگیری و کاهش لطمه های اجتماعی بالأخص خشونت استفاده شده است.
معاونت اجتماعی دادگستری به دنبال این است که از ظرفیت هنرمندان برای اجتماعی کردن پروسه مقابله و کنترل خشونت استفاده نماید درواقع در این معاونت تصمیم گرفته شد که از ابزار هنر برای انتقال مفاهیم هنجارهای پیش گیری از خشونت در جامعه استفاده نماید.
نمی توان این واقعیت را انکار کرد که ذائقه مطالعاتی مردم نسبت به گذشته تغییر پیداکرده و زمان کمتری را برای مطالعه اختصاص می دهند ولی باتوجه به گسترش فضای مجازی و شبکه های اجتماعی و پیام رسان مردم اطلاعات روزمره خودرا از این فضا و شبکه ها دریافت می کنند و طی بررسی هایی که به عمل آمده مشخص شده تأثیر فیلم های کوتاه و کلیپ در فضای مجازی بیشتر از متن ها منتشرشده در این فضا است و مردم استقبال بیشتری از آن می کنند به همین جهت برای اولین بار در کشور، معاونت اجتماعی و پیش گیری از وقوع جرم اداره کل دادگستری استان تصمیم بر این گرفت پیام ها و هنجارهای در رابطه با تنش های اجتماعی در جامعه را با بهره گیری از ظرفیت هنرمندان در فضای مجازی و کلیه اماکن عمومی دارای تلویزیون، اتوماسیون اداری و غیره پخش و به اشتراک بگذارد بدین جهت مبادرت به برنامه ریزی برای اجرای جشنواره ملی فیلم کوتاه تحت عنوان «شراره در شمعدانی ها» کرد.
برای برگزاری جشنواره شراره در شمعدانی ها ۵۰ نفر ساعت کار کارشناسی صورت گرفته است
خشونت یک پدیده اجتماعی تخصصی است و باتوجه به گفته شما هدف از برگزاری این جشنواره پیشگیری و کاهش این لطمه اجتماعی در استان است، برمبنای چه سیاست و اقدامی رویکرد تخصصی این جشنواره حفظ شده است؟
بر اساس اهمیت حوزه هنر، این معاونت از زمانی که تصمیم به برگزاری این جشنواره گرفت دو سیاست را در اولویت اقدام قرار دارد، سیاست اول این بود که جشنواره شراره در شمعدانی ها با بهره بردن از مبانی دینی به صورت علمی و برمبنای کار کارشناسی اجرا شود به همین جهت برای برگزاری این جشنواره بیش از ۵۰ نفر ساعت کار کارشناسی بر روی آن صورت گرفت تا محورهای این جشنواره کاملاً مبتنی برمبنای علمی و عوامل مؤثر ایجاد و افزایش خشونت در حوزه های مختلف جامعه شناسی، روانشناسی، نظام خانواده، سیما و منظر شهری و غیره احصا و تدوین شود تا امکان استفاده از آثار ارسالی جشنواره با رویکرد اثربخشی از گروه های مختلف جامعه برای کاهش خشونت و افزایش بردباری و تاب آوری در جامعه برقرار شود.
سیاست دیگری که معاونت اجتماعی دادگستری استان برای برگزاری این جشنواره ملی در پیش گرفت استفاده از ظرفیت های دستگاه های مختلف جهت هم افزایی اجتماعی بود به همین خاطر در برگزاری جشنواره به غیراز معاونت اجتماعی و پیش گیری از وقوع جرم دادگستری استان دستگاه هایی همچون انجمن سینمای جوان کشور، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان، سازمان فرهنگی و اجتماعی شهرداری کلان شهر اراک و انجمن سینمای جوان استان مرکزی مشارکت داشتند.
البته ذکر این نکته لازم است با توجه به این که جشنواره در سطح ملی برگزار می گردد و رویکرد آن تخصصی و علمی است آثار ارسالی در دو مرحله استانی و کشوری مورد بازنگری و داوری قرار می گیرد که در هر دو مرحله علاوه بر بررسی از لحاظ هنری و فنی محتوای آثار از لحاظ علمی باتوجه به محورهای جشنواره مورد بازنگری و داوری قرار می گیرد.
۱۷ محور برمبنای سند بالادستی سیاست های کلی نظام خانواده برای جشنواره احصا و تعیین شد
از احصا محورها در حوزه های مختلف برمبنای کار کارشناسی صحبت کردید، چند محور برای جشنواره ملی فیلم کوتاه شراره در شمعدانی ها احصا شده و باتوجه به صحبت شما که این جشنواره رویکرد تخصصی دارد، این محورها برمبنای چه اسناد بالادستی استخراج شده است؟
اسناد بالادستی و محورهای جشنواره شراره در شمعدانی ها به سند بالادستی سیاست های کلی نظام خانواده که توسط مقام معظم رهبری ابلاغ گردیده است، برمی گردد و بر طبق این سند بالادستی ۱۷ محور بعنوان محورهای اصلی جشنواره تعیین و مشخص شد.
در واقع ۱۷ محور این جشنواره پنج الی ۶ محور از ۱۶ محور سیاست های کلی نظام خانواده را پوشش می دهد که این محورها به این شرح است: خانواده، جامعه و نفی خشونت؛ زمینه های شکل گیری خشونت در خانواده و جامعه؛ ایجاد امید و نشاط در جامعه و نقش آن در کنترل و کاهش خشونت؛ مسئولیت پذیری تمام افراد جامعه و نقش آن در کنترل و کاهش خشونت؛ نهاد خانواده و مسئولیت پذیری و نقش آن در کنترل و کاهش خشونت؛ نقش خانواده منسجم و اخلاق مدار در کنترل خشونت در جامعه؛ نقش دین و اعتقادات مذهبی و معنوی در کنترل و کاهش خشونت در خانواده و جامعه؛ نقش فقر و تبعیض در جامعه در افزایش خشونت؛ نقش معماری و مبلمان شهری در افزایش خشونت؛ شروع شکل گیری خشونت از خانواده و مدرسه؛ نقش عفو و گذشت در پیشگیری و کاهش خشونت؛ عوامل روان شناختی شکل گیری و گسترش خشونت در خانواده و جامعه؛ چگونگی ارتقای مهارت کنترل خشم در خانواده و جامعه؛ نقش جمعیت ها و گروه های مردم نهاد در کاهش و کنترل خشونت؛ نقش نشاط اجتماعی در کنترل خشونت در خانواده و جامعه؛ نقش رسانه ها، فیلم ها و بازی ها در افزایش خشونت در جامعه و خانواده؛ ترسیم جامعه مطلوب و آرمانی (جامعه بدون خشونت و همراه باگذشت و مهرورزی به دیگران)
به دنبال دائمی کردن این جشنواره هستیم
با توجه به پایان مدت زمان تعیین شده برای ارسال آثار به جشنواره ملی فیلم کوتاه شراره در شمعدانی ها، مشارکت هنرمندان در این جشنواره را به چه صورت ارزیابی می کنید و چه تعداد آثار به دبیرخانه این جشنواره ارسال شده است؟
مهلت زمانی که برای ارسال آثار به جشنواره در نظر گرفته شد تا اختتام بهمن سال جاری بود که خوشبختانه هنرمندان از تمامی استان های کشور آثار خودرا به این جشنواره ارسال کردند و باتوجه به حجم ارسالی آثار به دبیرخانه این جشنواره، برای نخستین بار در کشور مشارکت در اینگونه جشنواره ها که با رویکرد علمی و کاهش لطمه های اجتماعی برگزار می شود، بی نظیر بوده است.
بیش از ۴۰۰ اثر از سرتاسر کشور به دبیرخانه این جشنواره ارسال شده است و در میان شهرستان های استان مرکزی بیشترین آثار ارسالی از شهرستان های اراک و ساوه بوده است از ۲ اسفندماه آثار جشنواره مورد داوری قرار می گیرد و نتایج داوری در تاریخ ۱۵ تا ۲۰ اسفندماه اعلام و اختتامیه جشنواره احتمالاً اختتام سال جاری و یا سال آینده متناسب با مصوبات ستاد کرونا استان انجام خواهد شد.
خوشبختانه برای تمامی ۱۷ محور جشنواره آثار ارسال شده است و باتوجه به استقبال و مشارکت در جشنواره شراره در شمعدانی ها بالا بوده است، معاونت اجتماعی دادگستری استان به دنبال دائمی کردن این جشنواره است درواقع این معاونت به دنبال این است که از مشارکت هنرمندان برای پیشگیری و کاهش لطمه های اجتماعی، افزایش صبر و آستانه تحمل افراد استفاده نماید برای اینکه ابزار هنر متکی بر پتانسیل های دین یکی از ابزارهای مؤثر و اثربخش برای کاهش پدیده ها و معضلات اجتماعی است.
فضا سازی رسانه ای مبتنی بر هنر در سطح استان در حوزه خشونت هدف اصلی برگزاری این جشنواره است
در اختتام چه راهکار و اقدامی جهت استفاده آثار جشنواره ملی فیلم کوتاه شراره در شمعدانی ها جهت پیشگیری و کاهش خشونت در استان مرکزی اتخاذشده است؟
آثار ارسالی به دبیرخانه جشنواره در قالب فیلم کوتاه از یک دقیقه تا ۱۵ دقیقه ای بوده است و مقرر است بعد از داوری و مشخص شدن اثربخشی آن اثر در جامعه، آثار منتخب و برگزیده در سینماهای بسته پخش و اکران شود، منظور از سینماهای بسته سالن های سینما سطح استان نیست بلکه در کلیه سالن های انتظارات ادارات، بانک ها، مؤسسات، مطب های دکتر که مجهز به تلویزیون و سیستم پخش هستند، اکران شود و حتی رایزنی با شهرداری های استان مرکزی شده است که این آثار در تلویزیون های شهری پخش شود تا مخاطب و ارباب رجوع در زمان انتظار برای انجام آن کار، اطلاعات کپسولی در بحث پیش گیری از لطمه را کامل دریافت علاوه بر این موارد مقرر است آثار منتخب و برگزیده در شبکه استانی آفتاب و فضای مجازی پخش و انتشار یابد درواقع هدف از انتشار و پخش آثار برگزیده جشنواره این است که یک فضا سازی رسانه ای مبتنی بر هنر در سطح استان با بهره گیری از ابزار هنر دینی در حوزه افزایش صبر و بردباری صورت گیرد.
منبع: جاویدانی
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب