آیت الله مبلغی:

ادیان نقش مهمی در توسعه و تعمیق معنویت و اخلاق در جهان مدرن دارند

ادیان نقش مهمی در توسعه و تعمیق معنویت و اخلاق در جهان مدرن دارند

به گزارش جاویدانی، عضو مجلس خبرگان رهبری در هفتمین کنگره رهبران ادیان جهانی و سنتی در قزاقستان اظهار داشت: ادیان نقش مهمی در توسعه و تعمیق معنویت و اخلاق در جهان مدرن دارند.


به گزارش جاویدانی به نقل از ایسنا، آیت الله مبلغی، عضو مجلس خبرگان رهبری در سخنرانی خود در هفتمین کنگره رهبران ادیان جهانی و سنتی در کاخ استقلال پایتخت قزاقستان، اظهار داشت: برخی بر این تصور هستند که ادیان در جهان معاصر کمتر مثل گذشته می توانند ایفای نقش در راستای تعمیق و توسعه اخلاق داشته باشند و در این راه با دشواری های بسیاری مواجهند.
وی افزود: حقیقت این است، برعکس چنین نگاه و تصوری، ادیان در جهان معاصر به شکل گسترده تر و با امکانات بیشتر و قدرت فزاینده تری می توانند ایفای نقش در راستای تعمیق و توسعه اخلاق داشته باشند.
آیت الله مبلغی گفت: اخلاق در دنیای معاصر دارای خاصیت هایی است که به سبب آن، ابعاد اجتماعی گسترده ای پیدا کرده و زمینه های حضور و نفوذ و نقش آفرینی آن در لایه های مختلف و جایگاه های مهم جامعه بیشتر و جدی تر شده و پیرامون این خاصیت ها و نتایج آن، ادبیات، مفاهیم، گرایش ها و رویکرد های علمی و نیز تجربه های محقق و فعلیت یافته زیادی شکل گرفته است.
عضو مجلس خبرگان رهبری اضافه کرد: جالب اینکه زمینه های امکان بخش به اخلاق جهت حضوریابی در لایه های اجتماعی، رو به افزایش و گسترش است.
وی در عین حال، اظهار داشت: از آنجائیکه دین، هسته اصلی، جان مایه و ضرب آهنگ حرکت آن اخلاق و معنویت است، دارای قابلیت های منحصر به فردی جهت استفاده جدی و گسترده از فرصت های شرایط معاصر در تعمیق رویکرد به اخلاق و معنویت است.
شناسایی فرصت های حضور و نقش اخلاق در فضای اجتماعی
آیت الله مبلغی بیان کرد: ادیان برای فعال کردن و فعلیت بخشیدن به قابلیت های خود در بهره گیری از فرصت های فراهم آمده، جهت تقویت و تعمیق اخلاق و معنویت، نیازمند دو اقدام اساسی هستند که اولاً، ادیان باید در انتقال آموزه های اخلاقی و معنوی حرکتی هماهنگ و همگرا داشته باشند تا در توسعه و تعمیق این دو امر موفق شوند، ثانیاً، پیروان ادیان به تکرار سلسله کلیات اخلاقی بسنده نکنند؛ بلکه باید از کلیات اخلاقی به سمت شناخت مصادیق، مظاهر و نمادهای اخلاقی متناسب با عصر حرکت کنند. به عبارت دیگر در بازسازی، نوسازی و به روز کردن مفاهیم اخلاقی تلاش کنند و فرصت های حضور و نقش اخلاق را در فضای اجتماعی دقیق و عمیق بشناسند.
عضو مجلس خبرگان رهبری در ادامه سخنانش، تاکید کرد: بدانند که اخلاق امروزه در کدام حوزه ها حضور یافته و امکان حضور بیشتر را دارد و به تعبیری خاستگاه های آن کدام است؟ چه نقش های اجتماعی پیدا کرده است؟ نیازهای جامعه به اخلاق چیست؟ همین طور بدانند که چگونه، با چه ادبیاتی و در چه زمینه هایی باید اخلاق و معنویت را به جامعه و جوامع امروزی منتقل کنند؟
وی فرصت ها و زمینه های توسعه اخلاق و معنویت در دنیای معاصر را تصریح کرد و اظهار داشت: حقوق که در گذشته عمدتا مرزهای مشخصی با اخلاق داشت (به طوری که هر یک از دیگری دارای حوزه ای مجزا و متمایز بود) امروزه با حفظ حدود اساسی خود به سمت اخلاق حرکت کرده و جهت یافته است تا خیلی از مسائل را که با آن مواجه هست حل کند. به عبارت دیگر اخلاق به مرجعی جدی و ضروری برای حقوق تبدیل گشته است تا خلأهایی را که با آن مواجه می باشد، پر کند. این روند تا جایی پیش رفته، که اصطلاح اخلاق حقوقی شکل گرفته است
آیت الله مبلغی اضافه کرد: اصطلاح «اخلاق حقوقی» توصیفی از قانون، مقررات یا قواعد رفتاری است که از یک سو ماهیت اخلاقی تعهدات در قبال افراد و جامعه را در مشاغل تعریف می کند. از طرف دیگر، حتی مفروضات اساسی و روش های سیستم حقوقی که صاحبان آن مشاغل در آن فعالیت می نمایند را منعکس می کند.
عضو مجلس خبرگان رهبری مطرح کرد: ادیان که قسمتی از اخلاق آنها توجه به صاحبان پیشه ها و چگونگی برخورد با مشتریان بوده است، می توانند با تاکید بر مشترکات محکم و جدی خود در زمینه اخلاق، اصولی به روز شده و قابل استفاده در حوزه اخلاق کاربردی ارائه نمایند و آنرا به مثابه یک مستند و پشتوانه اساسی برای اخلاق کاربردی در جهان معاصر قرار بدهند.
ایجاد مسئولیت در انسان؛ از کار ویژه های مهم ادیان
آیت الله مبلغی با اشاره به ساختارگرا تر شدن اخلاق اظهار داشت: در گذشته، اخلاق ناظر به ساختارها، نظام ها و نهادهای کلان جامعه مورد توجه قرار نداشت، امروزه که صحبت از نقش بی بدیل ساختارها، بازسازی آنها و شکل دادن به نهادهای اجتماعی تأثیرگذار به میان است، این اندیشه به شکلی شکل گرفته است که نقشی که اخلاق می تواند در باز تنظیم ساختارهای اجتماعی و قسمتی از شالوده و بنیان های جامعه ایفا کند، از غیر اخلاق برساخته نیست.
وی با ارائه تعریفی از اخلاق اجتماعی اظهار داشت: اخلاق اجتماعی سطحی از اخلاق را که مربوط به نهادها، ساختارها، نظام ها و مناسبات اجتماعی است، پیگیری و ارائه می کند و سه کاربرد مهم دارد، سبب رشد شهامت اخلاقی، باورهای اخلاقی و کارآمدی اخلاقی در سطح جامعه می شود، اخلاق را به فرهنگ اجتماعی تزریق می کند و در نهایت با ظرفیت های ویژه، می تواند نقش جدی در حل مشکلات اجتماعی داشته باشد.
عضو مجلس خبرگان رهبری افزود: ادیان که همیشه بدنبال اخلاقی سازی مناسبات اجتماعی بوده اند باید امروزه با همگرایی، دیدگاه های عمیق و مشترک اخلاقی خودرا بر ساختارها و نهادهای اجتماعی متمرکز کنند و با نوسازی ادبیات اخلاقی، نقش مهمی را دراین زمینه ایفا کنند.
آیت الله مبلغی با تکیه بر برخوردار شدن اخلاق از نقش بسیار مؤثر در ایجاد مسئولیت اجتماعی و کارآمدتر کردن آن، اظهار داشت: رفتار صحیح انسان در جامعه بدون مسئولیت پذیری انجام نمی گیرد. یکی از کار ویژه های ادیان ایجاد مسئولیت در انسان است، همچنان که توسعه اخلاق نیز یکی از کارکردهای مهم ادیان بشمار می رود.
بنابر اعلام این خبر، کنگره هفتم رهبران ادیان جهانی و سنتی، (۲۲ تا ۲۴ شهریورماه) با حضور پاپ فرانسیس رهبر کاتولیک های جهان، احمد الطیب شیخ الازهر مصر، ارباش رییس سازمان دیانت ترکیه و الله شکور پاشازاده رییس اداره مسلمانان قفقاز، حجت الاسلام والمسلمین محمدمهدی ایمانی پور، رییس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی ج. ا. ایران و سایر نمایندگان ادیان و مذاهب مختلف برگزار می گردد.




منبع:

0.0 / 5
356
1401/06/25
10:19:43
تگهای خبر: حقوق , حل مشكلات , فرهنگ
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۳
جاویدانی